Curtailment als oplossing voor terugleverkosten van duurzame energie

De afgelopen jaren is er een sterke groei geweest in de opwekking van duurzame energie in Nederland. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is voor de energietransitie, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Eén van de belangrijkste problemen is de toenemende druk op het elektriciteitsnet en de daarbij horende hoge terugleverkosten van duurzame energie. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is curtailment. Maar wat houdt deze maatregel in en wat zijn de voordelen?

Wat is Curtailment?

Curtailment is het proces waarbij de opwekking van duurzame energie tijdelijk wordt beperkt of uitgeschakeld om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit kan met name van belang zijn in situaties waar de vraag naar elektriciteit lager is dan het aanbod, zoals op zonnige of winderige dagen met weinig vraag. Door curtailment toe te passen, kan er voorkomen worden dat er te veel elektriciteit op het net komt, wat kan leiden tot technische problemen en hoge kosten.

Voordelen van Curtailment

Een belangrijk voordeel van curtailment is dat het de stabiliteit van het elektriciteitsnet kan waarborgen. Door overbelasting te voorkomen, kan de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening worden gehandhaafd. Bovendien kan curtailment bijdragen aan lagere terugleverkosten van duurzame energie. Wanneer er minder energie wordt teruggeleverd aan het net tijdens piekmomenten, dalen de terugleverkosten, wat voordelen kan bieden.

Curtailment in de Praktijk

Curtailment zorgt ervoor dat het opwekken van energie via zonnepanelen tijdelijk kan worden stilgezet. Dit kan kostenbesparend werken. Minder teruggeleverde energie betekent immers lagere kosten en minder druk op de infrastructuur.

Toekomstperspectief

Het is van cruciaal belang dat er een balans wordt gevonden tussen het maximaliseren van duurzame energieopwekking en het minimaliseren van kosten. Door nu te investeren in slimme oplossingen zoals curtailment, kan een effectieve oplossing worden geboden voor een duurzame balans tussen vraag en aanbod.

Wij maken de complexe energiemarkt inzichtelijk en zoeken samen met u naar kansen en mogelijkheden voor uw bedrijf in de huidige dynamische markt. Wilt u meer weten? Neem dan contact op via telefoonnummer 020 – 3080 870 of e-mail support@energy-focus.nl. Wij komen graag met u in contact.